Graviditet og fødsel

Specialist i psykoterapi

Graviditet og fødsel

Det er almindeligt at være nervøs under graviditeten eller som nybagte forældre. Men for nogle fylder angsten så meget, at den forringer hverdagen.

Angst under graviditet og barsel

Under graviditet eller barsel kan angsten fylde så meget, at det er svært at glæde sig over graviditeten eller glæde sig over at være blevet mor.

Karakteristisk for angsten er, at det både er bekymringstanker samt ubehagelige kropslige symptomer som f.eks. hjertebanken, åndedrætsbesvær, svimmelhed, trykken for brystet osv. Ofte vil der også være en tendens til at undgå ting, som man tidligere har haft glæde ved.  

Fødselsangst

For nogle kvinder overskygger frygten for fødslen glæden ved at skulle have et barn. Hvis det er første barn, kan det være negative tanker omhandlende selve fødslen, eller det kan være tanker omhandlende smerterne. Det kan også være, at man selv har oplevet en traumatisk fødsel, og på den baggrund har angst for at skulle føde igen.  

Fødselsdepression

Fødselsdepression kan se ud på mange forskellige måder. Karakteristisk for fødselsdepression er nedtrykthed, nedsat energi og øget træthed samt nedsat interesse og nedsat lyst til at gøre de ting, som du plejer at gøre.

Dette kan efter fødslen komme til udtryk ved, at man ikke kan overkomme dagligdags gøremål, eller at man har svært ved at mærke glæden ved at være blevet forælder. Ligeledes kan der være andre symptomer som selvbebrejdelser, nedsat selvtillid, koncentrationsbesvær eller tanker om selvmord eller psykotiske symptomer.

Psykologhuset Park Allé Logo

Kontakt

Dansk Psykologforeningen Logo

Copyright © 2023 Psykolog Tina Porse