Angst

Lider du af angst?

hvad er angst?

Tina Porse

Angst er en normal følelse, som de fleste kender til. Det er vores overlevelsesmekanisme, der gør os i stand til at reagere, når der opstår en farlig situation. Men for nogle udvikler angsten sig til en pinefuld lidelse, der hæmmer dem i at gøre ting i hverdagen eller leve det liv, de ønsker.

Der findes forskellige former for angst: Panikangst og agorafobi, Socialfobi, Generaliseret angst, Helbredsangst, Eksamensangst og Enkelt fobi.

Forskellige former for angst

Læs om angstformer her

Helbredsangst er karakteriseret ved en vedvarende optagethed af at have en eller flere alvorlige og fremadskridende sygdomme, hvor der er gentagne fysiske klager. Her kan normale fornemmelser fortolkes som ubehagelig og abnorme i en sådan grad, at det påvirker dagligdagsfunktionen. Optagetheden og frygten for symptomerne er ubehagelige, og man kan kun forbigående acceptere forsikring, om at der ikke er noget fysisk galt med en.

Panikangst er kendetegnet ved tilbagevendende panikangstanfald, som ikke er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder. De dominerende symptomer er hjertebanken, trykken for brystet, svimmelhed, sveden, rysten, mundtørhed, åndedrætsbesvær, kvælningsfornemmelse, uvirkelighedsfølelse. Der følger ofte en frygt for at dø, miste kontrollen over sig selv eller for at blive sindssyg. Nogle gange udvikler angstanfaldene sig til at blive udløst i forskellige situationer, hvor man tidligere har fået angst – agorafobi. F.eks. angst for menneskemængder, offentlige steder, færdes alene eller færdes udenfor hjemmet.  

Socialfobi er kendetegnet ved en frygt for at blive kritisk iagttaget af andre mennesker, hvilket ofte fører til undgåelse af forskellige sociale situationer. Dette kan f.eks. være familiefødselsdage, møder på arbejdet eller at gå på gaden. Der ses fysiske kropssymptomer som ved panikangst samt evt. frygt for at komme til at rødme, at kaste op eller vandladnings- eller afføringstrang. Ofte vil man også undgå sociale situationer, hvor angsten kan opstå.

Det er almindeligt at være nervøs, når man skal til eksamen, men for nogen fylder angsten så meget, at den er forstyrrende i hverdagen. Symptomer på eksamensangst kan være besvær med at koncentrere dig, bekymringstanker og selvkritik, hvis du glemmer det læste på trods af mange timers indsats, hvis du er opgivende, trist og grådlabil, irritation eller hvis du forventer det værste af eksamen.  

Kendetegnende for generaliseret angst er, at angsten ikke er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder, men at den er frit flotterende. Men der ses også en bekymring for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge. De mest fremtrædende symptomer er nervøsitet, hjertebanken, svimmelhed og trykken i maven samt symptomer som ved panikangst. Ligeledes kan ses muskelspændinger eller smerter i musklerne, rastløshed samt følelsen af at have svært ved at synke.

Karakteristisk for enkeltfobier er at de er begrænset til specifikke ting eller situationer. F.eks. angst for mørke, edderkopper, tandlægebesøg, blod, lukkede rum, at kaste op (emetofobi) osv.

Psykologhuset Park Allé Logo

Kontakt

Dansk Psykologforeningen Logo

Copyright © 2023 Psykolog Tina Porse